De familie Melkert : een kappersgeslacht uit GoudaOp vrijdag 6 januari 2006 verscheen er een "in memorium" in het AD-Het Groene Hart vanwege het overlijden van Wil Melkert op dinsdag 3 januari 2006.
Wilhelmus Fredericus is jarenlang herenkapper te Gouderak geweest en hij is de vader van de bekende politicus Ad Melkert.
Minder bekend is, dat niet alleen de vader van Ad Melkert, maar ook zijn grootvader, overgrootvader en betovergrootvader kappers (of barbiers) waren.
Zij oefenden hun beroep uit in de omgeving van de Keizerstraat, de Kuiperstraat en de Raam te Gouda.

Hierbij een stamreeks van deze Goudse familie beginnend bij Matthijs Melkert, alias Tijsje de speelman, tapper te Stolwijkersluis (zie het verhaal: Hoe een voorouder van Ad Melkert op de 1e mei in grote problemen geraakte). Hij was zeer waarschijnlijk een zoon van Cornelis Thijsz Melcher, die op 25 juni 1697 voor de schepenen van Gouda trouwde met Grietje Jansdr van Erckel; beide waren afkomstig van Gouda. Hun zoon Matthijs werd omstreeks 1701 geboren (zijn doop heb ik echter nog niet gevonden). Het overlijden van Grietje Jans van Erckel werd op 16 november 1715 aangetekend in het gaardersregister van Gouda; zij was toen weduwe van Cornelis Thijsz Melcker en woonde op de Nieuwehaven te Gouda.
Matthijs Melkert trouwde op 25 juni 1748 in Haastrecht met de uit Lexmond afkomstige Lijsie van Gogh.
Voor hem was dit zijn vierde huwelijk. Hij was eerder gehuwd met (in 1724) Dirkje Engelen Wiltschut,  (in 1740) Huijbertje Tromp en (in 1745) Machteltje Willems Kabel.
De stamreeks gaat uit van het vierde huwelijk van Matthijs Melkert met Lijsie van Gogh.
Stamreeks Melkert

terug naar home